DE OOSTENRIJK

 

Zeer populair voor het plattelandstoerisme, een groot deel van het departement Cantal ligt op een hoogte van meer dan 500 meter; grote gebieden van deze hoogvlakten zijn kaal en boomloos, zoals de brede glooiende graslanden van de Cézallier, ten noordoosten van Aurillac, de belangrijkste stad van de Cantal. In de zomer graast het vee in de bergen en de Cantal is beroemd om zijn kazen, met name de gelijknamige Cantal, maar ook om andere kazen zoals Salers en Saint Nectaire.

 

In het centrum van het departement Cantal liggen de Monts du Cantal, een grote vulkanische uitstulping in de korst van Zuid-Centraal Frankrijk. In de uiterste zuidwestelijke hoek van de Cantal valt het land af in een veel zachter gebied dat grenst aan de departementen Lot en Aveyron. Het is in dit landelijke achterland en de vallei dat u het huis vindt.

 

Of u nu fulltime, parttime of gewoon voor vakantie in de woning wilt wonen, dit gebied van de Auvergne is zeker een van de mooiste, zo niet de mooiste, van Frankrijk met zoveel te zien en te doen.

 

 

TE BEZOEKEN

 

Dit gebied dat het zuidelijke deel van de Cantal en het noordelijkste deel van de Aveyron omvat, biedt een breed scala aan interessante onderwerpen om te bestuderen en plaatsen om te bezoeken. De regio is doordrenkt van geschiedenis en veel van de nabijgelegen steden en dorpen hebben hun oorsprong in de Middeleeuwen van voor de Honderdjarige Oorlog. Een aantal van deze plaatsen, zowel dichtbij als veraf, zijn hieronder weergegeven. 

 

Calvinet is het dichtstbijzijnde dorp bij het huis. De wandeling naar dit dorp duurt ongeveer 10 minuten over de stoep langs een rustige landweg. Hier vindt u alles wat u nodig heeft voor uw dagelijkse behoeften. Het dorp heeft sinds de 17e eeuw historische banden met de Grimaldi-familie van Monaco; Calvinet is in feite een baronie van Monaco. Vlakbij het dorp ligt het beroemde Chateau de la Mothe uit de 14e eeuw.

 

Montsalvy, 16 km verderop, is een 11e eeuwse vestingstad, waarvan de naam is afgeleid van de rol als toevluchtsoord voor pelgrims. De stad is meer in overeenstemming met een groot dorp dan met een commerciële stad; het is compact, schilderachtig en zeer aantrekkelijk met smalle straatjes die de 11e eeuwse abdij omringen. Er zijn een aantal winkels, slagerijen, bakkers, supermarkten etc. die in de meeste dagelijkse behoeften voorzien. Het is goed voorzien van twee goede restaurants en een aantal bars. Een kilometer buiten de stad is de Puy de l'Arbre, het hoogste punt in de omgeving. De uitkijktafel biedt hier een prachtig panorama over het Cantal-massief, de Carladez, de Barrez, de Aubrac, de Causses, de kastanjebossen en het Aurillac-bassin.

Maurs la Jolie, op slechts 20 minuten rijden met de auto, verschijnt als een meer als een zuidelijk gestileerde vestingstad waarvan de rode daken opvallen tegen het groen van het omringende platteland. De stad, die strak om haar gedrongen klokkentoren heen zit, heeft de vorm van een bijna perfecte cirkel behouden die de stadsmuren haar hadden gegeven en die vandaag de dag wordt gebruikt door de Tour de Ville: een boulevard die is aangelegd op een gracht die in 1774 werd gedempt.

 

Le Fel, op slechts 25 minuten rijden, is de kleine wijnbouwgemeenschap. Dit dorp biedt niet alleen een ongeëvenaard uitzicht, maar ook bezoeken aan een aantal kleinschalige biowijnproducenten. Vlakbij bevindt zich de Poterie du Don, een populaire keramiekgalerie en boetiek die de werken van gerenommeerde kunstenaars en pottenbakkers uit de hele wereld presenteert. 

 

Entraygues, gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Truyère en Lot, is een charmante oude stad. Bijzonder aantrekkelijk is de Rue Basse die zijn middeleeuwse aspect bijna intact heeft weten te behouden. Een 13e eeuwse brug overspant de Lot en een gotische brug overspant de Truyère. Verken de achterste straten van de stad en let op de oude deuren en steegjes. Er is een kasteel met peperbusdaken, typisch voor de streek.

 

Marcolès is een ander oud dorp dat in de 13e eeuw werd versterkt. Het heeft pittoreske smalle straatjes en de 15e eeuwse poort met het Wapen. In augustus van elk jaar bezoeken beroemde namen uit de Tour de France een wielrennerscriterium met proeven en tijdritten.

 

Conques, op slechts 25 minuten rijden, is een van de belangrijkste Plus Beaux Villages de France. Conques is een must see voor elke bezoeker. Het was een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar St. Jacques de Compostella en vandaag de dag is het een Europees Centrum voor Kunst en Middeleeuwse Beschaving. De abdij heeft een prachtig voorbeeld van een Tympanum uit deze periode; bestudeer dit gebeeldhouwde en gebeeldhouwde paneel boven de deur van de abdij om een grafische voorstelling van het Laatste Oordeel te zien. Dit is een paradijs voor fotografen. Verken de smalle straatjes, de ruggen van huizen, de oude deuren en de opstelling van stenen muren en houten balken. Belle's dorp in de 2017 versie van de film Schoonheid en het Beest was gebaseerd op Conques.

Figeac, op 40 minuten rijden, is een prachtig middeleeuws handelsstadje. Hier vindt u een wirwar van smalle straatjes en steegjes met oude vakwerkhuizen aan de voorkant. Figeac is ook de geboorteplaats van Champollion die voor het eerst Egyptische hiërogliefen ontcijferde met zijn associaties met de Rosettasteen. Een museum viert zijn leven en werk. Een markt op zaterdagochtend is een van de grootste in de omgeving.

 

Rodez is de oude provinciestad van het departement Aveyron, gebouwd rond de kathedraal Notre Dame, een gotisch meesterwerk dat de stad en de omgeving domineert vanaf de top van de 87 meter hoge klokkentoren.

 

Verderop zullen een aantal andere steden en Plus Beaux Villages de France te vinden zijn, waaronder Espalion, Estaing, Rocamadour, Cordes-sur-Ciel, St Cirq-Lapopie, Najac, Salers, Belcastel, Sarlat en Cahors.

 

Als historische plaatsen en natuurschoon te veel worden, dan is een bezoek aan het Viaduc du Millau, op minder dan twee uur rijden, een must. Het viaduct van Millau heeft het wereldrecord voor de hoogste brug, met als hoogtepunt 343 meter (hoger dan de Eiffeltoren), 2.460 meter lang en raakt de bodem van de Tarn-vallei op slechts 9 plaatsen. Een echt opmerkelijk staaltje van design en techniek.

 

Begin van de pagina

Calvinet

Calvinet

Chateau da la Mothe

Chateau da la Mothe

Montsalvy

Montsalvy

Entraygues

Entraygues

Entraygues

Entraygues

Grand Vabre

Grand Vabre

Chateau Gironde

Chateau Gironde

Conques

Conques

Conques

Conques

La Vinzelle

La Vinzelle

La Vinzelle in winter

La Vinzelle in winter

Salle la Source

Salle la Source

Springtime

Springtime

Salers

Salers

Aurillac

Aurillac

Aurillac

Aurillac

Rodez

Rodez

Monts du Cantal

Monts du Cantal

Monts du Cantal

Monts du Cantal

Monts du Cantal

Monts du Cantal

Plomb Cantal

Plomb Cantal

Monts du Cantal

Monts du Cantal

Chateau du Val

Chateau du Val

Early morning fog near Junhac

Early morning fog near Junhac

Winter in the Lot valley

Winter in the Lot valley

Trou de Bozouls

Trou de Bozouls

Salles la Source

Salles la Source

Belcastel

Belcastel

St-Cirq-Lapopie

St-Cirq-Lapopie

Rocamadour

Rocamadour

Cahors

Cahors

Najac

Najac

Estaing

Estaing

Figeac

Figeac

Espalion

Espalion

Millau Viaduct

Millau Viaduct

 

ACTIVITEITEN

 

Er staan u veel activiteiten te wachten in dit gebied en u zult ongetwijfeld iets interessants vinden. Kinderen hebben tijdens de vakantie speciale aandacht nodig en hier kunnen ze zich uitleven in een aantal spannende afleidingen. In de nabijgelegen steden Maurs, Montsalvy en Entraygues zijn er Office de Tourism-centra die u hierbij kunnen helpen.

 

Markten

 

Het zou Frankrijk niet zijn als er niet ergens een markt was. Lokaal zijn er uitstekende markten in Aurillac (woensdag en zaterdag), Salers (woensdag), Maurs (donderdag), Decazeville (vrijdag), Rodez en Figeac (zaterdag) en Marcillac (zondag). Verderop zijn er zeer goede markten te vinden in Villefranche-de-Rouergue (donderdag) en Sarlat-la-Caneda (zaterdag). De meeste markten beginnen vroeg en eindigen tegen lunchtijd.

 

Op woensdagavond, in juli en augustus, is er een marché de producteurs (producentenmarkt) in het nabijgelegen stadje Entraygues waar u in het gezelschap van medereizigers en de plaatselijke bevolking kunt genieten van uw aankopen, terwijl u naar muziek luistert en misschien zelfs danst. Een soortgelijke markt wordt ook gehouden in het nabijgelegen rivierdorp St Parthem.

 

Watersporten

 

De Cantal en de Aveyron hebben beide een aanzienlijk aantal meren, stuwmeren en rivieren en de vele geneugten die het water kan brengen zijn onder andere kanoën, peddelen, kajakken en raften op de rivier de Lot, en canyoning met begeleide afdalingen van watervallen, dinghy zeilen en windsurfen. Kanoën en peddelboarden worden uitgevoerd vanuit de centra in Entraygues en een andere in Le Port, dicht bij Vieillevie. Een paar mijl stroomafwaarts van Grand Vabre biedt een bedrijf bootcruises aan, met en zonder lunch, een aangename manier om een paar uurtjes weg te zijn en de rivier te zien vanaf het beste uitkijkpunt.

 

Wandelen

 

Hoewel veel wandelingen vanuit het huis kunnen beginnen, zullen de meer avontuurlijke mensen op zoek zijn naar het vulkanisch gebergte van de Monts du Cantal, op minder dan een uur rijden met de auto. Het hoogste punt is bijna 6.000 voet en het uitzicht over een groot deel van de Auvergne is prachtig. Dit landschap biedt een hoge bergkam op zijn mooist. De bewegwijzerde paden zijn gemakkelijk te volgen in een rustig tempo. De Aubrac, een groot vulkanisch en granieten plateau dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 1.500 km2, biedt ook een uitstekende wandelervaring. Hoewel het niveau lager en hoger ligt dan dat van de nabijgelegen Monts du Cantal, mag u de Aubrac in elk jaargetijde niet missen.

 

Fietsen

 

Fietsen is een populaire activiteit in dit gebied. Een uitstekend wegdek en weinig verkeer zorgen voor een aantal snelle tijden op de weg of op de mountainbike en is een prachtige manier om de verborgen delen van La Châtaigneraie te verkennen. Het aanpakken van de Puy Mary is een klassieke heuvelklim voor een echte liefhebber. Fietsen rond de Cantal is altijd een kwestie van op en neer gaan, maar dan heb je wel 27 versnellingen om uit te kiezen! In de Tour de France van 2016 ging het parcours voor één etappe door het nabijgelegen Montsalvy.

 

Golf

 

Een 18-holes par 72 baan in Vezac bij Aurillac ligt in een prachtige omgeving. Het heeft openlucht en overdekte rijbanen, met introductie- en verbeteringstrainingen. Uitrusting kan worden gehuurd. Een andere populaire golfbaan in de buurt van Aurillac is de Golf De Haut-Auvergne. Deze 18-holes baan beslaat 6.208 meter (par 72) en ligt in een rustige en prachtige omgeving. Golfen kan ook in Rodez.

 

Ander tijdverdrijf

 

Bij Super Lioran, op ongeveer een uur rijden met de auto, is er een avonturencircuit met een aantal gegarandeerde 'sensaties' voor het hele gezin. Buiten het winterseizoen is er een uitdagend boomavontuur in Go-Ape stijl te vinden in dit prachtige bergresort. Andere activiteiten in de directe omgeving van het huis zijn karrenrenrennen, tennis, paardrijden, rotsklimmen en zowel vissen in het meer als in de rivier. Visvergunningen zijn verkrijgbaar bij vele lokale winkels.

 

Wintersport

 

Op een hoogte van 500 meter komt de winter zelden bij het huis aan, met slechts af en toe een lichte sneeuwval van december tot eind februari. Hetzelfde kan niet worden gezegd van de bergachtige gebieden die op ongeveer een uur rijden van het huis liggen. In deze bergen kan de sneeuw meters diep liggen en blijven liggen tot mei. Ga naar Super Lioran, een belangrijk centrum in de Monts de Cantal voor de wintersport. Hier heeft u de keuze uit alpineskiën met meer dan 40 km aan pistes, 140 km aan langlaufroutes en een schaatsbaan. U kunt ook uw trekking over de bergen op sneeuwschoenen voortzetten. De Aubrac biedt ook soortgelijke wintersportmogelijkheden, met minder nadruk op het alpineskiën en meer op honderden kilometers aan langlauf- en sneeuwschoenroutes.

 

Begin van de pagina

Messing about on the river

Messing about on the river

Canoeing near Montarnal

Canoeing near Montarnal

Canoeing fun

Canoeing fun

Poterie du Don

Poterie du Don

lot river fishing

lot river fishing

lot river trout

lot river trout

Lac Pareloup sunset

Lac Pareloup sunset

Fromage

Fromage

Figeac market

Figeac market

Saucisse

Saucisse

Rodez market

Rodez market

Winter in Super Lioran

Winter in Super Lioran

Skiing in Super Lioran

Skiing in Super Lioran

Snowshoeing in Lioran

Snowshoeing in Lioran

An Aubrac winter

An Aubrac winter

An Aubrac winter

An Aubrac winter